Huis > Nieuws > Inhoud

Problemen die moeten worden overwogen in laboratoriumplanning en -ontwerp

Oct 25, 2018

Voorbereiding van het laboratorium

Voordat laboratoriumplanning en -ontwerp worden uitgevoerd, is het eerst noodzakelijk om de algemene planning van het doellaboratorium te begrijpen, inclusief de aard, het doel, de missie, de basis en de schaal van het laboratorium, en de laboratoriumfuncties en apparatuurkeuze te bepalen. De selectie van instrumenten heeft rechtstreeks invloed op de lay-out van het laboratorium.


Elementen van laboratoriumplanning

De inhoud die betrokken is bij de planning en het ontwerp van het laboratorium omvatten voornamelijk de vliegtuigindeling, waterbron, circuit, gasbaan en ventilatie.


Opmaakplan

Bepaal de algemene plattegrond van het laboratorium en definieer de lay-out van het laboratorium. De laboratoriumvereisten zijn effectief geïsoleerd van het kantoorgebied, de functionele gebieden zijn duidelijk gedefinieerd, de experimenten interfereren niet met elkaar en de evacuatiekanalen zijn gedeblokkeerd.


Waterbron

De watervoorziening van het laboratorium volgt het principe van gemakkelijke toegang en de gootsteen wordt waar nodig geïnstalleerd. Sommige instrumenten die een externe waterbron vereisen, moeten met name uitgerust zijn met een gootsteen om het ontwateren van water te vergemakkelijken.


Circuit

Bij het ontwerp van het circuit moet rekening worden gehouden met de totale vermogensgrootte, driefasige elektrische vereisten en de stabiliteit van het specifieke instrument. Om de werking te vergemakkelijken en te voldoen aan de eisen voor veiligheidsbeheer, vereisen laboratoria over het algemeen onafhankelijke bedieningsschakelaars.

Een correct en goed aardingssysteem is essentieel voor de normale, betrouwbare en veilige werking van analytische laboratoriuminstrumenten.


Gasleiding

De gastoevoermodus heeft twee typen: gecentraliseerde gastoevoer en afzonderlijke gastoevoer. De gasleiding moet duidelijk worden geïnstalleerd langs de muur voor installatie en onderhoud.ventilatiesysteem

Ventilatie is een integraal onderdeel van het laboratoriumontwerp. Om de schade van de onderzoeker te verminderen, moet het laboratorium worden geventileerd.


Er zijn twee soorten ventilatie in het laboratorium, namelijk plaatselijke uitlaatgassen en volledige kamerventilatie. Lokale uitlaatgassen worden geproduceerd onmiddellijk na de productie van schadelijke stoffen. Deze methode kan een grote hoeveelheid schadelijke stoffen verwijderen met minder luchtvolume en wordt veel gebruikt in moderne laboratoria. Voor sommige experimenten waarbij een lokale uitlaat niet kan worden gebruikt of een lokale uitlaat niet voldoet, moet volledige ventilatie van de ruimte worden gebruikt. De focus van het ventilatiesysteem is de bepaling van de positie van de inlaat en uitlaat en de voorbebossing van de blaaspijp.


Apparatuur specificaties en selectie


De inhoud van de laboratoriumapparatuurconfiguratie omvat hoofdzakelijk de lay-outmodus van de experimentbank, de structurele afmeting, de tafelselectie, de afzuigkapkeuze, de experimentele kastkeuze, veiligheidsvoorzieningen enzovoort.


Lay-outmodus

De focus van de lay-out van het lab is veiligheid en gemak. Er zijn verschillende veelgebruikte modi:


(1) Eilandtype

Het is de meest gebruikelijke modus. Het wordt vaak gebruikt in grote ruimtes en in rechthoekige interieurs. Deze modus wordt gekenmerkt door een soepele stroom van mensen;


(2) Schiereilandstype

Dit is ook een typische toepassing, deze modus is geschikt voor smalle ruimtes;


(3) L-type

Type L is geschikt voor smallere kamervormen;


(4) U-type

Het komt ook vaker voor bij een lay-out met één lijn (dwz zijbank).


structuur grootte

De structuur van de laboratoriumapparatuur is verdeeld in een volledig houten structuur, een staalhouten structuur en een volledig stalen constructie. Het laboratorium kan verschillende soorten testbanken selecteren op basis van specifieke omstandigheden. De grootte van de laboratoriumapparatuur houdt rechtstreeks verband met het gebruiksgemak. De hoogte van de zittafel ligt meestal tussen 750 en 850 mml. Als de mannelijke tester voor een hogere verhouding zorgt, is de hoogte 900 mm. De hoogte van het station ligt tussen 850 en 920 mm. De hoogte van de tafel in de hoge kas is 450. Tussen ~ 600 mm; de lengte van de werkbank moet in het algemeen 1200 mm per persoon zijn (minimaal mag niet minder zijn dan 1000 mm), de testbank voor organische chemie moet langer worden beschouwd, 1400 ~ 1600 mm; de hoogte van het reagensrek is 1200 ~ 1650 mm. De hoogte van de werkbank is 1800 mm, de diepte van de werkbank is in het algemeen 750 mm en de diepte van de werkbank in de hoge kas ligt in het algemeen tussen 850 en 900 mm.


Laboratorium aanrecht

Er zijn momenteel verschillende soorten aanrechtmaterialen beschikbaar:

(1) Epoxyhars: het is hoofdzakelijk samengesteld uit versterkte epoxyhars. Het heeft dezelfde interne en externe materialen. Het kan worden gerepareerd en hersteld tijdens schade, zuur en alkali, slagvastheid en hoge temperatuurbestendigheid (ongeveer 800 ° C). De kosten zijn relatief hoog.


(2) Corrosiebestendige psychische plaat: het is gemaakt van hoogwaardig meerlagig papier, ondergedompeld in speciale fenolvloeistof en gevormd door een hogedruk thermohardend effect en behandeld met een speciale oppervlaktecorrosieweerstand. Met zuur- en alkali-resistentie, slagvastheid, hittebestendigheid, economisch en duurzaam.


(3) Trespa: 70% houtvezel, 30% melaminehars, dubbele elektronenstraal-scantechnologie om melamine aan de oppervlaktelaag, hogetemperatuur- en hoge drukvorming, hoge temperatuur en corrosieweerstand te hechten.


(4) Corrosiebestendig fysisch-chemisch vernisje: het is gemaakt van kraftpapier, wit en speciaal oppervlaktepapier geïmpregneerd met speciale component fenolhars door hoge temperatuur en hoge druk. Het is bestand tegen zuur en alkali, impact en hitte, maar het moet samen met het substraat worden gebruikt. .


Laboratoriumzuurkast

De zuurkast is een van de meest gebruikte lokale uitlaatinrichtingen in het laboratorium. Het heeft een breed scala aan luchtuitlaten vanwege zijn verschillende structuur en verschillende bedrijfsomstandigheden. De prestaties van de zuurkast zijn goed, afhankelijk van de snelheid waarmee de lucht door de zuurkast stroomt.


Laboratoriumkast

Laboratoriumkasten omvatten medicijnkastjes, medicijnkasten, gevaarlijke goederen, glaswerkdroging en opbergkasten, schone kasten en biologische veiligheidskasten.


(1) Voorbeeldkast

De monsterkasten voor het plaatsen van verschillende soorten experimentele monsters moeten gecompartimenteerde en te labelen partities hebben voor eenvoudige opslag van monsters en monsters, omdat sommige monsters in een exsiccator moeten worden bewaard, afhankelijk van de fysische eigenschappen en de chemische stabiliteit van het monster. Daarom zijn de compartimenten groot en klein, zodat verschillende monsters kunnen worden opgeslagen.


(2) Medicijnkastje

Het vaste chemische reagens en de standaardoplossing worden hoofdzakelijk geplaatst en de twee moeten op een gesorteerde manier worden geplaatst en kunnen niet met elkaar worden gemengd. Plaats chemische reagentia op een aparte locatie voor eenvoudige toegang. Tegelijkertijd moet voor de veiligheid de medicijnkast worden voorzien van glazen deuren en ramen, en de kast moet ook een bepaalde draagkracht en corrosiebestendigheid hebben.

360截图16440808272562

(3) Opslagkast voor gevaarlijke goederen

Geschikt voor eenvoudige opslag en kortdurende opslag van gevaarlijke goederen, gemaakt van roestvrij staal of vuurvaste steen.


(4) Droog- en opbergkast voor glaswerk

Het gereinigde servies voor buiten dienst wordt op de tray bewaard en de beugels worden met de rails bevestigd om het glaswerk gemakkelijk toegankelijk te maken en gemakkelijk schoon te maken en te drogen.